Depozitolu 500ml doğal kaynak suyu.

Açıklama

 Geleceğimizi düşünüyor, planlıyor ve üretiyoruz.

 

Günümüzde plastik atıklar ciddi boyutlarda çevre felaketlerine neden olmaktadır. Plastik atıkları azaltmak amacı ile Dünyanın her yerinde eylemler ve organizasyonlar yapılmakta, yeni yönetmelikler yürürlüğe konulmaktadır. Tarifname konusu buluş, PET şişelerin çevreye olan zararlı etkisini azaltmayı, üretim maliyetlerini düşürmeyi hedeflemektedir.

Dünya pazarında ve Türkiye’de şuanda kafe, restoran ve benzeri yerlerde polikarbon ve tritan hammaddesinde yapılmış depozitolu şişe üretimi bulunmamaktadır.

 

PET şişelerin çevreye olan etkisini azaltmak üzere, 200 mL’den 5 L’ye kadar her aralıkta olabilen, geri dönüştürülebilir sürekli kullanımın önünü açabilen geri dönüşümde yıkamaya uygun olan polikarbon veya tritan malzemeden mamul şişeler üretmeyi planladık.

 

Planladığımız ürünlerle 200 mL’den 5 L’ye kadar istenilen aralıkta %100 polikarbon veya %100 tritan malzemeden mamul şişeler üretilecek.
Bu şişeler depozitolu olacak.
Böylelikle tekrar tekrar kullanılacak.
Şişelerin hammadde özelliğinden dolayı 90° ısıda yıkanabilmek üzere dayanıklı bir şekilde olacak. Şişelerin steril edilebilmesi için yüksek ısıda yıkanması ise hem yasal zorunluluk hem de bu işin olmazsa olmazıdır.

 
Şişeler kafe, restoran ve benzeri gibi yerlere kasalar içinde sevk edilecek müşteri suyunu tükettikten sonra tekrar şişeler kasalarıyla üretici firma tarafından alınıp su dolum tesisimize getirilip tekrar dolumları yapılacaktır.
Dolum tesisimizde sağlık bakanlığının geri dönüşümlü kapların yıkaması yönetmeliğine uygun olarak yıkanıp dolumlar yapılacak ve yeniden kafe, restoranlar ve benzeri gibi yerlere dağıtıma hazır hale gelecektir.
 

Planlanan üretim prosesi ;
• Plastik fabrikası tarafından geri dönümlü 500 ml, 1000ml ve 1500 ml şişler %100 polikarbon veya %100 tritan hammaddeden üretilir.
• Dolum fabrikaları şişe yıkama makinelerinde 80° sıcak su ve kimyasal yıkamayla yıkar ve şişeleri sterilize eder.
• Sterilize edilen şişelerin aynı anda su/içecek dolumu yapılır.
• Dolumu yapılan şişeler tek kullanımlık kapaklarla kapatılır.
• Kapakların üstüne üretim ve son kullanma tarihi yazılır.
• Daha sonra dolumu yapılan şişeler kasalara dizilir.
• Kasalara dizilen şişeler kafe restoran ve benzeri işletmelere sevk edilerek satısı yapılır.
• Kafe ve restoranlarda içecek/sular tüketilir.
• Boşalan şişeler tekrar kasalara koyulur.
• Kasalar su dolum fabrikaları tarafından tekrar toplanır ve tekrar dolumu için su/içecek fabrikalarına gelir.
• Bu işlem yüzlerce kez bu şekilde devam eder.